МОН прави преглед да учебното съдържание от 1 до 10 клас

Целта е да се оценят понятия и термини и очаквани резултати
31
МОН прави преглед да учебното съдържание от 1 до 10 клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МОН започва преглед на учебното съдържание по общообразователните предмети от 1 до 10 клас. В целия процес ще се включат повече от 170 специалисти от цялата страна, съобщават от МОН.

Ще бъдат сформирани два вида групи. Най-напред учители, методици и психолози ще анализират учебните програми по различните предмети. Целта е да се оценят включените в тях понятия и термини, очаквани резултати, наличието на връзки между различните предмети в съответния клас, както и на връзки между изучавания материал по един и същи предмет в различни класове.

Друга, по-голяма група ще включва учители, излъчени от синдикалните и работодателските организации в средното образование и от Регионалните управления на образованието. Те ще четат учебниците по отделните предмети в съответния образователен етап – начален, прогимназиален и първи гимназиален, и ще преценяват доколко и как учебните програми са намерили отражение в съдържанието им.

Паралелно с това МОН ще поръча на независима социологическа агенция да направи допитване. Ще бъдат интервюирани представителни извадки от три целеви групи – учители по общообразователни предмети от 1 до 10 клас, ученици от 1 до 10 клас и родители на такива ученици.

До десетина дни МОН ще пусне също анонимна онлайн анкета сред учениците от 3 до 10 клас в цялата страна. Тя ще бъде разпространена чрез ученическите съвети в училищата. В нея децата и младежите ще могат да оценят колко сложен е за тях учебният материал по отделните предмети, има ли достатъчно време за затвърждаване на новия материал, доколко наученото ще им бъде полезно в живота и др. Учениците ще бъдат питани също дали учителите им използват съвременни методи на преподаване като работа в групи и по проекти, решаване на казуси, дигитални ресурси. Въпросите са формулирани по различен начин в зависимост от възрастта на учениците.

Попълващите анкетата няма да посочват имената и училището си, но ще отбелязват дали живеят в голям град, малък град или село. По-големите ученици ще трябва да напишат също средния си успех от първия учебен срок. Ученическите мнения ще се събират до края на април тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: училищеМОНученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 2 години
Преглед ще правят същите гербаджии,които ги писаха!?Смях!Кога ще ги уволните тези неграмотници!?Денков, къде си?
22
1
 
2
 
! Отговори
100-годишният преди 2 години
цикъл настъпи...трие се всичко, най-вече историята.....пренаписват се, измислят се нови истини, слага се край на миналото....избиват се възрастните хора, помнещи и имащи информация за събитията...след тях настъпва мрак и се започва отначало....това е схемата на всеки 100 години, в продължение на две хилядолетия....
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми доката сме държава, образованието трябва да е държавно. Училището остана единственото място, където сме заедно...Има разбира се и частни училища, но вече е много спорно, доколко са частни, защото и те се издържат от държавата- някак си по-приятно е да имаш сигурност в бизнеса. Друг много печеливш бизнес е издаването на учебници - неограничен брой по всеки предмет, пореден осигурен частен бизнес. Иначе държавата била лош стопанин. А бизнеса е велик!
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като четете такива информации нали не се учудвате защо децата са невежи
19
0
 
17
 
! Отговори
Гничо преди 2 години
Ще променят учебниците по история. Вътре ще пише че от турско ни освободиха американците и ингилизите...
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от психясали даскали и некадърни психолози със съмнителни знания и опит, които вместо да помагат-само вредят.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите, които са писали сегашните програми ще напишат и бъдещите. МОН само имитират работа. Щом ще питат и учениците работа е ясна. 95 % от тях не искат да учат, смятат училище за бреме.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавното образование ограбва интелектуално и насажда омраза сред децата, най-малко заради начинът на оценяване. А в България образованието е назад с десетилетия спрямо останалия свят, нищо, че ни лъжеха колко прости били западняците :)))
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам: Нормално ли е в два от учебните часове за деня на учениците да им се говори само за войната в Украйна, за бункери и бомбоубежища в Бг и , че руснаците щели да пуснат атомна бомба, питам 573нормално ли е това???? Доскоро в клас, депресирани учители плашеха децата с ковид и как всички сме щели да умрем, се
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като променяте термини и понятия, променяте и представи /мироглед/. Чрез подмяна, към нов световен ред, а?
13
1
 
13
 
! Отговори
Дечифутизатор преди 2 години
Учебното съдържание е под всякаква критика и е абсолютна катастрофа. Има неща, които трябва да бъдат коригирани, други премахнати, трети пояснени, четвърти - преструктурирани, като от по-малките отидат в по-горните класове. Отдавна съм писал върху това, гледам, че започват да се замислят по въпроса. Истинска каша е. Оосбено историята, етнологията, тва тамс ъжителствуване с различни етноси, напълно излишно, ние си ги познаваме добре, какво представляват;))) и т.н. и т.н.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години имаше един вестник Стандарт. В него всеки петък слагах дискове с български филми. Чакам още малко да пораснат и да им пусна Козият Рок.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре е 3 март. Аз казах на децата си, че това е Националният празник на България. Освобождаване от 5 вековното турското робство. Освобождение от руските войници и българските отряди.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безродните грантаджии ни внушават, че българите са живеели в мирно съжителство с турците по време на робството. Прочетете Житие и страдания грешнаго Софрония да видите колко е било мирно това съжителство.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На децата си аз им преподавам уча ги на истини които в училище се преиначават. Само моите деца няма да са с промити мозъци каквито са съучениците им. Това Мутренско образование зомбира децата прави ги безмозъчни. Това няма да го позволя никога.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подмяната продължава
7
0
 
19
 
! Отговори
българина преди 2 години
напишете ,че сащ са ни освободили... тоя мон за 32 г 320 предателства извърши, но им идва времето
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте още произведение за четене и Русия и робството и сме готови. Училищата са фабрики за ***.
5
0
 
26
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Не пипайте историята.История и памет и имало, ще има и след вас.Историята е да си вадим поуките,хубави или лоши,а не да я преправяме както ни е угодно.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уф, краварите пак ще променят нещо